Født 1953 inn i et norsk industriborgerskap, i rett nedadgående rekke Erland Kiøsterud den 8. Familien, med base i Drammen fra 1600-tallet, etablert gjennom handel, sagbruk og skipsrederi, var blant annet pionerer i å ta i bruk motoriserte skip og i utvikling av norsk treforedlingsindustri. Oppdratt til å skulle tre inn i tradisjonen.
Tidlige kunstneriske interesser, spesielt litterære. Bryter med tradisjonen. Arbeider seg som sekstenåring på båt over til USA, for så å krysse kontinentet. Første bok, "Sår som aldri gror" (1973) blir skrevet på gymnasiet. Omfattende reising. Avbryter universitetsstudier for å skrive. Livnærer seg som løsarbeider. Senere som fulltidsforfatter.
Forfatterskapet kan sies å være preget av eksistensielle og etiske problemstillinger. Første fase (romaner 1973-86) kjennetegnes først og fremst av brudd og oppbrudd. Midtre del av forfatterskapet ("Denne gangen hører du deg selv" 1988-99) stiller på ulike måter spørsmål til folkemordet og sivilisasjonsbruddet i Europa. I forfatterskapets tredje del ("Slik det ble fortalt" 2002-12) synes dype motsigelser å skrives frem som livsbetingelse. I siste fase («Slik det er» 2013-) virker arbeidet rettet mot undersøkelse og utvikling av grunnfortellinger.
Hans dyptborende romaner og essaybøker har gitt ham en helt spesiell posisjon i norsk samtidslitteratur. *)
*) Kilde: Forlaget Oktober
Kunsten i økosystemet Ny Tid
Å leve i økosystemet Jorden Ny Tid
Hva er skjønnhet? Klassekampen
Agamben og avståelsens etikk Ny Tid
Dyrets blikk og vårt blikk Klassekampen
En av verdens første rapporterte miljøforbrytelser Klassekampen
Etikk uten Gud Vårt land
Kunsten å forstå en terrorist Klassekampen
Den største forbrytelsen Klassekampen
Portrettsamtale med Kiøsterud, 2020Vimeo video, 27min.
Vår kollektive schizofreniHarvest
Menneske og dyr i posthumanismenNRK radio
Anmeldelser og pressemeldinger
Stillhetens poetikk 11.9.2020